Sprawozdanie Zarządu WZBS

z działalności za okres kadencji 2006-2010

Obecny Prezes i Zarząd Warszawskiego Związku Brydża Sportowego zostali wybrani na Walnym Zebraniu w dniu 29 marca 2006 r.

Prezesem Zarządu wybrany został Tadeusz Luzak.

W skład Zarządu weszli koledzy: Włodzimierz Buze, Maciej Czajkowski, Piotr Dybicz, Urszula Górecka-Wideryńska, Jan Kandybowicz, Radosław Lula i Mirosława Siwek.

Wybrany Zarząd ukonstytuował się następująco:

- Wiceprezesem został kol. Włodzimierz Buze, ( sprawy finansowe, kontakt z OZBS-ami z Mazowsza),

- Skarbnikiem została kol. Mirosława Siwek,

- Sekretarzem został kol. Maciej Czajkowski (zatrudniony też jako Sekretarz Biura WZBS). Powyższe 4 osoby stanowiły Prezydium Zarządu WZBS. Pozostali członkowie Zarządu WZBS zajmowali się następującymi  sprawami:

- kol. Urszula Górecka-Wideryńska -sponsoring, kontakty z mediami i komisja kobieca,

- kol. Jan Kandybowicz - organizacja rozgrywek ligowych, sprawy sędziowskie, WGiD,

- kol. Piotr Dybicz - młodzież i juniorzy,

- kol. Radosław Lula - internet, propaganda wizualna.

Celami, jakie Zarząd postawił przed sobą, były:

1)     organizacja życia brydżowego w Warszawie i okolicy oraz utrzymanie jego wysokiego poziomu,

2)     dywersyfikacja turniejów brydżowych w Warszawie,

3)     dbanie o czystość gry,

4)     podniesienie poziomu ligi okręgowej poprzez wprowadzenie dostępnej techniki,

5)     stworzenie możliwie najlepszych warunków do rozwoju brydża młodzieżowego,

6)     otwartość i jawność naszych poczynań.

W powyższym składzie osobowym Zarząd nie przepracował całej kadencji. Najpierw, w 2007 roku z posady Sekretarza Biura WZBS zrezygnował kol. Maciej Czajkowski.
W zamian, na wniosek Prezesa Zarząd zatrudnił kol. Arkadiusza Ciechomskiego, który nie był jednocześnie członkiem Zarządu. Natomiast w Prezydium Zarządu zaczęła swą pracę kol. Urszula Górecka-Wideryńska, która do swych wcześniejszych obowiązków dodała nadzór nad Kalendarzem WZBS.  Kol. Maciej Czajkowski pod koniec kadencji w 2010 roku złożył rezygnację z pełnienia funkcji członka Zarządu WZBS. Rezygnacja została przez Zarząd przyjęta. Postanowiliśmy do końca kadencji nie uzupełniać składu osobowego Zarządu.

W tym miejscu dziękuję wszystkim członkom Zarządu za wspaniałą, SPOŁECZNĄ pracę.

Organizacja życia brydżowego w Warszawie i okolicy oraz utrzymanie jego wysokiego poziomu.

Od czasu, kiedy odbył się ostatni turniej w praskim „Damisie”, organizowane przez nas najważniejsze turnieje cykliczne w stolicy - tzw. WOBy nie mogły znalexdla siebie  stałego miejsca. Był więc:

- Torwar, - Na Wspólnej, - Eurocentrum (Al. Jerozolimskie), - Millenium Plaza (Pl. Zawiszy), - Restauracja MON (Filtrowa), - Telewizja, - Pańska, - Waliców, i znowu    - Eurocentrum (Al. Jerozolimskie).

"Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze" – mówi stare przysłowie. Powiedzmy sobie szczerze. Marzy nam sie wszystkim miejsce dobrze położone, w którym można przechowywać stoły z zasłonami, z bufetem, bo są tacy co chcą coś zjeść, albo wypić kawkę. Wszędzie gdzie trafiamy schemat jest podobny. Najpierw jest miło. Umówiona jest kwota za salę, za przechowywanie sprzętu, cennik na jedzenie w barze, itp. Po paru miesiącach organizator widzi, ze brydżyści kupią piwko albo dwa, kawkę i ciasteczko + parę obiadów i tyle. Mniej niż przewidywał. Wiec zaczyna marudzić, próbuje podnosić cenę, nie chce rozstawiać stołów, itd., itp. Nam sie przestaje opłacać taka współpraca i wędrujemy dalej. Problem więc z właścicielem lokalu polega na tym, że brydżyści za mało w jego mniemaniu jedzą i piją, a za dużo wymagają zachodu (120 osób, które wchodzi do lokalu, nanosząc błota, używając toalet, zużywając tam mydło i papier). Nie mówiąc o użeraniu się z tymi kolegami, którzy nie rozumieją, że nie pali się w toalecie, gasząc niedopałki w pisuarze.

Czasem udaje się znaleźć jakieś dojścia w ośrodkach kultury, jak zrobili to lokalni działacze na Mokotowie czy Pradze. Ale nie ma tam miejsca na 60 par, nie ma tam stołów z zasłonami, nie ma powielanych kart, no i nie są to najlepiej  położone lokale. Czyli nadal to nie jest to, czym chcemy, żeby był WOB. Niestety obawiamy się, że utrzymanie turniejów WOB będzie z roku na rok coraz trudniejsze. Koszty rosną szybciej niż zgoda brydżystów na podnoszenie wpisowego. Ale obyśmy sie mylili. Nie przestajemy szukać sali i jesteśmy otwarci na wszystkich, którzy chcą podjąć z nami współpracę.

Organizacja turniejów na szczeblu Warszawskiego Okręgu Brydżowego przeszła dużą, ewolucyjną drogę. Dzięki staraniom Zarządu gramy, wykorzystując do organizacji turniejów najnowszy sprzęt: maszyny do powielania kart, „pierniczki”, stoły z zasłonami. Dużymi nakładami finansowymi uzupełniliśmy sprzęt brydżowy, tj.: pudełka z kartami, biding-boxy, sukna na stoły, maszyny do powielania kart, stoły z zasłonami, laptopy i drukarki, doprowadzając do samowystarczalności przy organizacji dużych turniejów. Sędziują nasze zawody sędziowie o najwyższych w kraju umiejętnościach.

Reaktywowaliśmy i utrzymujemy organizację ważnych prestiżowo turniejów. Turniej „TOP-24” organizujemy jako nobilitację i nagrodę dla uczestników turniejów cotygodniowych. Reaktywowaliśmy turniej „Kolumna Zygmunta”, najstarszy ogólnopolski turniej w naszym kraju. Od 2006 roku Zarząd WZBS postanowił, że w kalendarzu imprez ogólnopolskich figurować będą 3 warszawskie turnieje: Grand Prix Warszawy oraz OTPy: Kolumna Zygmunta i Mistrzostwa Mazowsza.

Kongres Grand Prix Warszawy jest naszą sztandarową imprezą i determinuje on rytm pracy Zarządu. Uczyliśmy się, jak go organizować. Jeszcze XXX GP Warszawy miał nieudaną organizację; tzn. zbyt długi program zawodów, pomyłki w redakcji folderu, całkowicie zepsuty regulamin Kongresu, który w dodatku był zmieniany w trakcie trwania imprezy. Clue Kongresu był turniej teamów. „30 teamów na 30 – lecie” – to hasło, które dotąd straszy. Nauka nie poszła na darmo. Nauczyliśmy się, jak organizować duże turnieje, na co zwracać uwagę przy ich organizacji, by w trakcie trwania imprezy nie było przykrych niespodzianek.

W efekcie: wszystkie Grand Prix, które odbyły się w minionej kadencji uznane zostały za prawie idealnie zorganizowane festiwale brydżowe. Świetnie skrojony program. Wyszukani sponsorzy zapewniający wysokie nagrody. Wysokiej klasy sędziowanie. Wreszcie wspaniałe otoczenie. Otoczenie Kongresu w Centrum Konferencyjnym WP dodaje mu splendoru. To właśnie powoduję, że frekwencja w turniejach GPP w Warszawie w czasie mijającej kadencji Zarządu nie spadła poniżej 350 par. Przyszły Zarząd powinien dołożyć wszelkich starań, aby tak pozostało.

Dywersyfikacja turniejów brydżowych w Warszawie

W trakcie obecnej kadencji Zarządu organizacja turniejów na szczeblu Warszawskiego Okręgu Brydżowego przeszła dużą, ewolucyjną drogę.  Przy dzisiejszym rynku pracy i płacy najlepsze jest to, co najprostsze, czyli dużo turniejów lokalnych tak, aby każdy brydżysta mógł znaleźć odpowiedni dla siebie turniej. Stworzyliśmy więc od początku możliwości rozwoju dla każdego chętnego organizatora. Czasami była to pomoc organizacyjna i prawna, czasami tylko użyczenie sprzętu, a zawsze akceptacja sportowej strony turniejów lokalnych poprzez naliczanie pkl-i i umieszczania ich wyników na naszej stronie. Przyjęliśmy zasadę niewtrącania się w kalendarz poszczególnych turniejów. Niestety, przekonaliśmy się, że ten sposób postępowania nie zdaje egzaminu. O ile turnieje lokalne bronią się same (brydżyści „nogami” dokonują selekcji), to sytuacja, gdy równolegle z Mistrzowskimi Turniejami organizowane są lokalne turnieje (ich punktacja długofalowa zapewnia im frekwencje), gdy organizowane są jednocześnie dwa turnieje GP Mazowsza, nie mogła zostać  pozostawiona bez naszej reakcji. Każdy bowiem organizator, zgłaszając swój turniej do Kalendarza WZBS, liczy na jak największą frekwencję. Daje ona jemu i jego sponsorom odpowiedni splendor, a Zarząd WZBS, przyjmując turniej do Kalendarza, ma obowiązek mu to zapewnić. Dlatego przyjęliśmy w maju br. Uchwałę „w sprawie terminów zawodów sportowych”. W myśl powyższej Uchwały nikomu nie zabraniamy organizacji zawodów, ale zgodnie ze Statutem WZBS decydujemy o nienadawaniu określonym zawodom statusu sportowego (tj.: nie umieszczamy ich w Kalendarzu WZBS i nie nadajemy uczestnikom tych imprez stosownych pkl-i).

W tym miejscu wszystkim Organizatorom życia brydżowego w Okręgu Warszawskim, współpracującym z nami przez okres minionej kadencji, Zarząd Warszawski serdecznie dziękuje i życzy Wam, abyście nigdy nie tracili zapału do pracy.

Dbanie o czystość gry.

Podejrzenia o stosowanie oszustw były zawsze, odkąd istnieje brydż sportowy i zawsze istniały opory moralne i instytucjonalne do ich osądzenia. Brak dowodów był podstawą do zaniechania wszelkich postępowań. Z problemem tym borykał się już Zarząd WZBS poprzedniej kadencji. Obecny, pod naciskiem Koleżanek i Kolegów, starał się wypracować odpowiednie zasady postępowania przy wpływających oskarżeniach. Nie bez wewnętrznych oporów i wątpliwości, ale z wielką determinacją uchwaliliśmy i ogłosiliśmy  Zarządzenie o zasadach  postępowania w w/w sprawach, tzw. „Czarną Księgę”. Poprosiliśmy do współpracy kilkudziesięciu znanych graczy. Niektórzy z nich twierdzili, że od dawna oczekiwali na podobny tryb postępowania. Zgodnie z tym Zarządzeniem  rozpatrzyliśmy skargi wobec 2 par. Jedna została „skazana”, a zarzuty wobec drugiej odrzucono. „Skazanej” parze minął okres kary i znów ona gra. Nie notujemy skarg  na grę tej pary. Oba opisane przypadki potwierdzają słuszność naszego postępowania.

Wszystkie pozostałe przypadki: „dyscyplinarne” i odwołania z lig rozpatruje stała Komisja powołana przez Zarząd WZBS w skład której wchodzą: Urszula Górecka-Wideryńska, Jan Chodorowski i Tadeusz Luzak.

Wszystkim członkom Komisji za ich społeczną pracę serdecznie dziękujemy.

Stworzenie możliwie najlepszych warunków do rozwoju brydża młodzieżowego.

Niestety nie ma dużo osób zajmujących się szkoleniem młodzieży. Od dawna ciężko pracują, aby przysposobić nam nowych członków Związku tylko trzy osoby: Piotr Dybicz, Janusz Maliszewski i Jarosław Kostrzewa.  Otworzyliśmy nowe ośrodki szkolenia w: Wołominie, Legionowie i na Bielanach.

Zawodnicy i zawodniczki reprezentujący nasz okręg należą do ścisłej czołówki nie tylko w swoich kategoriach wiekowych w Polsce, ale i na świecie. Tylko w ostatniej kadencji możemy pochwalić się 6 medalowymi miejscami na ME i 4 na MŚ. Klasyfikacje województw i klubów (AZS UW) we współzawodnictwie dzieci i młodzieży wygrywamy nieprzerwanie od dekady. Efekty te przynosi regularna praca z uczniami stołecznych liceów i gimnazjów połączona  z wojewódzkimi i miejskimi obozami szkoleniowo-kadrowymi.

Młodzież ma okazję nabyć praktyki grając w Mistrzostwach Warszawy Juniorów oraz Mistrzostwach Mazowsza Juniorów, a nawet cotygodniowych turniejach szkolnych i studenckich. W czasie ostatniej kadencji udało się wprowadzić do kalendarza dwie niezwykle udane imprezy: Mistrzostwa Polski Amatorów oraz Grand Prix Warszawy Juniorów. W zawodach tych poza młodymi Polakami startowali również juniorzy z Holandii, Izraela, Czech, Litwy, Białorusi, Ukrainy i Niemiec.

Co roku organizowaliśmy zawody rangi Mistrzostw Polski w poszczególnych kategoriach wiekowych. Imprezy te były bardzo wysoko oceniane, zwłaszcza tegoroczna Ogólnopolska Olimpiada Młodzieży, która w opinii trenerów i zawodników została uznana najlepiej przeprowadzonymi zawodami tego typu.

Perełką są Mistrzostwa Warszawy Mikst Juniorów w formule galowej. Rokrocznie  gromadzą ponad 50 par i są niezapomnianym przeżyciem zarówno dla graczy wytrawnych jak

i amatorów.

Największym sukcesem jest wprowadzenie zajęć brydżowych jako przedmiot obieralny na UW z zakresu ogólnokształcącego, gdzie studenci zdają egzaminy a ocena z zajęć jest wliczana do średniej ze studiów. Uczęszcza na nie co semestr ponad 200 osób. Najlepszą ocenę naszej pracy w ostatnich latach jest nagroda jaka spotkała nas ze strony EUSA (Europejski Związek Sportu Akademickiego), która powierzyła Uniwersytetowi Warszawskiemu i klubowi AZS UW organizację II Akademickich Mistrzostw Europy w 2011 roku.

Otwartość i jawność naszych poczynań.

Przekaz internetowy naszej działalności, kontakty z mediami oraz propaganda wizualna są działaniami,  do których przywiązujemy szczególną wagę. Bez zaistnienia w świadomości społecznej nie znajdziemy sponsorów, o których dziś w czasach wolnego rynku niezmiernie trudno. Dlatego nieustannie pracujemy nad stworzeniem stałych kontaktów z  prasą i telewizją. Staramy się, aby na naszej, coraz lepszej, przejrzystszej stronie internetowej, wszyscy zainteresowani zawsze znaleźli świeże i pełne informacje. Zostały więc napisane przez Administratora – kol. Radka Lulę odpowiednie skrypty dające sędziom dostęp do strony  bez naruszania jej bezpieczeństwa. Dzięki temu wyniki mogą pojawiać się na stronie tak szybko, jak to jest możliwe, czyli wtedy, kiedy sędzia ma gotowe pliki (przykładem jest Legionowo, którego wyniki kiedyś nie były zamieszczane, a teraz sędzia sam zamieszcza – tworzy i wysyła na stronę tylko zipa, a cała reszta robi się automatycznie). W pozostałych przypadkach Radek stara się mieć dobry kontakt z przesyłającymi informacje, dzięki czemu ma informację, że coś trzeba pilnie na stronie zamieścić (przykładem jest zamieszczanie zdjęć wysyłanych przez Krzyśka Siwka – wspaniałego!, współpracującego z nami fotografa – amatora, który zawsze przesyła SMSa, gdy prześle swój materiał (czasami bardzo późno) i Radek zamieszcza je tak szybko, jak to możliwe). Przy tworzeniu strony uwzględniane są przez kol. Radka Lulę wszelkie konstruktywne uwagi użytkowników strony – jak dotąd głównie kolegów: Janka Chodorowskiego, Olka Krycha i Łukasza Kalbarczyka. Zachęcamy każdego do przekazywania uwag. Dzięki temu mamy nadzieję, że jej użyteczność jest i będzie taka, jakiej oczekują użytkownicy. Dzięki temu odnotowujemy coraz więcej wejść na stronę. Chcemy też być widziani na mieście przez kibiców sportowych. Staramy się,  aby nasz wizerunek zyskiwał przez odpowiednio przygotowaną oprawę turniejów okazjonalnych.

Zarząd WZBS minionej kadencji uległ namowom niektórych koleżanek brydżystek, aby pomóc im zorganizować Radę Kobiet z docelowym umiejscowieniem jej w ramach struktur PZBS. Umówiliśmy się z Prezesem PZBS, że my zorganizujemy zalążek przyszłej Rady Kobiet. Przy wielokrotnych próbach zorganizowania spotkania brydżystek  na początku naszej kadencji, czym zajęła się z pasją kol. Urszula Górecka-Wideryńska, pomimo zawiadamiania dużej ilości kobiet, udało się paniom spotkać trzykrotnie, lecz zawsze przy niskiej frekwencji. Wprawdzie powołano Komisję ds. Kobiet przy WZBS lecz dalsze jej  spotkania nie dochodziły do skutku. Okazało się więc, że ogółowi pań Komisja taka nie jest potrzebna. Wobec powyższego Kol. Urszula Górecka-Wideryńska przedstawiła  sprawę Komisji ds. Kobiet  na Zarządzie WZBS  z wnioskiem o jej rozwiązanie aby nie utrzymywać fikcji. Ustalono, że każdy wniosek zgłoszony do członków Zarządu dotyczący brydża kobiecego będzie niezwłocznie przedstawiony i rozstrzygany na forum Zarządu WZBS.

W kwietniu 2009 r. Kol. Urszula Górecka-Wideryńska zorganizowała podstawowy kurs sędziowski. Program szkolenia dotyczył głównie Międzynarodowego Prawa Brydżowego  oraz komentarzy i dokumentów z nim związanych. Szkolenie prowadził kol. Sławomir Latała. 12 brydżystów biorących udział w tym kursie otrzymało tytuł sędziego klubowego.

Prawie 3 lata Zarząd WZBS starał się zarejestrować naszą organizację jako Stowarzyszenie Pożytku Publicznego. Wreszcie w tej kadencji, po zmianie Statutu WZBS nam się udało. Warszawski Sąd Okręgowy zaakceptował nasz wniosek i umieścił WZBS w KRSie. Już trzeci rok otrzymujemy procent z odpisów podatkowych naszych donatorów, które systematycznie wykorzystujemy na poprawę usprzętowienia naszego Okręgu. Wszystkim darczyńcom serdecznie dziękujemy.

W 2006 roku obchodziliśmy Święto 50-lecia Warszawskiego Związku Brydża Sportowego. W celu godnego uczczenia tej rocznicy zorganizowaliśmy w dniach 2-3 grudnia 2006 r. Ogólnopolski Festiwal brydżowy, zaś 4 grudnia „spotkanie pokoleń”, bankiet na którym zaproszonym gościom Prezes wręczał przyznane odznaczenia i medale. Z tej okazji Zarząd WZBS ustanowił Medal 50-lecia Warszawskiego Związku Brydża Sportowego. Specjalna Komisja powołana przez Zarząd WZBS w składzie: Andrzej Miszewski, Janusz Radecki, Janusz Maliszewski, Maciej Czajkowski, Włodzimierz Buze i Tadeusz Luzak przyznała ten medal 143 działaczom, sponsorom i reprezentantom Polski oraz osobom, które swoimi działaniami spowodowały powstanie i rozwój Warszawskiego Okręgu Brydżowego. Niektórzy na spotkanie przybyli po kilkunastu latach nieobecności, a ich łzy wzruszenia świadczyły o tym, jak bardzo to spotkanie było potrzebne. Istnieje sugestia, aby w przyszłym roku zrobić spotkanie z okazji 55-lecia.

W imieniu ustępującego Zarządu życzę wszystkim Delegatom owocnych obrad.